SATURAȚIE. Aproape trei sferturi dintre români simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online

SATURAȚIE. Aproape trei sferturi dintre români simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online
74% dintre românii din mediul urban mărturisesc că simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online și își doresc o conexiune directă, nemijlocită de tehnologie, cu alte persoane / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 09/07/2020, 14:13

Nu mai puțin de 74% dintre românii din mediul urban mărturisesc că simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online și își doresc o conexiune directă, nemijlocită de tehnologie, cu alte persoane (familie, prieteni, apropiați).

Chiar și așa, românii intervievați în cadrul unui nou studiu iSense Solutions au recunoscut că aleg să rămână conectați la anumite dispozitive inteligente, pentru a avea garanția că sunt mereu la curent cu ultimele noutăți. Au fost menționate în topul preferințelor telefoanele și ceasurile inteligente, utilizarea lor fiind considerată o parte a rutinei lor zilnice.

Conform cercetării realizate de sursa citată, în baza unei combinații metodologice de cercetare calitativ-cantitativă, cercetarea cantitativă fiind reprezentativă urban, 56% dintre respondenți declară că doresc să se relaxeze într-o altă manieră decât în fața device-urilor, 34% simt că sunt distrași de mediul online, iar 31% au experimentat anumite efecte negative ale desfășurării activității preponderent online (cum ar fi, de exemplu, tulburări de vedere, dureri de spate).

Studiul mai relevă și faptul că atunci când iau o pauza de la mediul online, românii din mediul urban petrec timp în natură (68%), alături de familie (67%) sau investesc timp în dezvoltarea personală (39%).

Chiar și în atare condiții, tehnologia a fost și rămâne încă de mare ajutor oamenilor în perioada pandemiei.

„Mediul online a devenit, într-o măsură mai mare decât era deja, un mediator care i-a ajutat pe oameni să mențină contactul cu cei dragi, colegi sau prieteni, să nu resimtă atât de acut lipsa interacțiunii fizice cu aceștia și să continue să se simtă parte a unei comunități”, susțin experții sursei citate.

Ce-ar fi făcut românii în vreme de pandemie, fără tehnologie

Participanții la comunitatea de cercetare calitativă online au recunoscut că privarea de tehnologie în această perioadă de pandemie i-ar fi făcut să se simtă singuri, deprimați, plictisiți, stresați și anxioși.

De altfel, a crescut și gradul de utilizare a principalelor platforme de interacțiune și conținut online comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Ca atare, 48% dintre românii din mediul urban declarau, în mai 2020, că folosesc mai mult decât anul trecut aplicația WhatsApp.

Tendința se verifică și pentru Facebook (33% au spus, în luna mai a anului curent, că folosesc mai mult decât anul trecut platforma de social media), Google (în luna mai 2020, 34% spun că utilizează mai mult versus anul trecut) și YouTube (33% utilizează mai mult comparativ cu anul trecut).

„În perioada pandemiei, mediul digital a reprezentat un colac de salvare pentru o bună parte dintre românii din mediul urban, ajutându-i să îi țină aproape pe cei dragi și, de asemenea, să se mențină ancorați în realitatea cotidiană.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, oamenii au început din ce în ce mai mult să-și exprime dorința de a reveni la rutina de dinainte de pandemie, la simplele plimbări în aer liber, drumul către birou și ieșirile cu prietenii pentru a limita timpul petrecut în fața ecranelor”, a precizat Denisa Apreutesei, Qualitive Research Director, iSense Solutions.

Studiul a fost realizat în decursul lunilor martie-iunie 2020, în comunitatea online iSense Modern Consumers, comunitate ce cuprinde 50 de persoane cu vârsta între 18 și 55 de ani, din mediul urban.

Cercetarea cantitativă a fost realizată pe un eșantion de 1.007 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, prin metodologia computer-assisted web interviews, în luna mai 2020 și este reprezentativă la nivel urban, cu un grad de eroare +-3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Cât câștigă lunar o stewardesă. Ce ajută să ai un salariu mai mare
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu